Bundan 5 yıl öncesine kadar açıklanan AB İlerleme Raporlarında insan hakları ihlalleri ve aydınların tutuklanmalarına iliÅŸkin deÄŸerlendirmeler yer alırken, bugün Türkiye’nin birçok alandaki baÅŸarısından söz edildiÄŸini belirten Devlet Bakanı ve BaÅŸmüzakereci Egemen BAÄžIÅž, “Türkiye en kötü günlerinde bile Avrupalı idi. Bize hiçbir zaman Asya’nın Hasta Adamı denmemiÅŸtir. Bugün her zamankinden fazla Avrupalıyız” dedi.
Türkiye’nin ilk genç iÅŸadamları konfederasyonu olan Türkiye Genç İşadamları Konfederasyonu (TÜGİK), 14 Ekim’de açıklanan AB İlerleme Raporu’nu EskiÅŸehir’de masaya yatırdı. EskiÅŸehir Genç İşadamları DerneÄŸi’nin (ESGİAD) ev sahipliÄŸinde gerçekleÅŸtirilen “Türkiye-AB İliÅŸkilerinin GeleceÄŸi ve Beklentiler” konulu panelde Devlet Bakanı ve BaÅŸmüzakereci Egemen BAÄžIÅž. AB ilerleme raporunu deÄŸerlendirdi. Panelde konuÅŸan Bakan Egemen BAÄžIÅž, Türkiye’nin bugüne kadar 33 müzakere baÅŸlığının 11’ini açtığını ve bu konuda kararlılıkla ilerlediklerini açıkladı. AB yolunda önemli adımların atıldığını da vurgulayan Bakan BAÄžIÅž, bundan 5 yıl öncesine kadar açıklanan AB İlerleme Raporlarında genellikle insan hakları ihlalleri ve aydınların hapse atılmalarına iliÅŸkin deÄŸerlendirmelerin yer aldığını kaydederek, “GeçtiÄŸimiz günlerde açıklanan raporda ise, bu tür deÄŸerlendirmeler bulunmamakta. Türkiye’nin daha özgür, daha demokratik bir ülke olduÄŸuna deÄŸiniliyor” dedi. Türkiye’nin en kötü gününde bile Avrupalı olduÄŸuna dikkat çeken Bakan BAÄžIÅž, “Osmanlı döneminde bile bize Avrupa’nın Hasta Adamı derlerdi. Bize hiçbir zaman Asya’nın Hasta Adamı denilmedi. Bugün her zamankinden daha fazla Avrupalıyız” diye konuÅŸtu.
Medya’ya vergi cezasında muhatap Türk yargısıdır
AB konusundaki en kriter noktanın azim ve istek olduÄŸuna dikkat çeken Bakan BAÄžIÅž, “AB yolumuzdaki en önemli öğe kararlılık ve birlikteliktir. AB, bizlerin birleÅŸeceÄŸi bir platformdur. Bu ülkede darbe korkusu yaÅŸayanların, ÅŸeriat korkusu yaÅŸayanların bile ortak noktası AB’dir. AB’de hiçbir ÅŸeyin aşırısı yoktur. Her konuda orta yol bulunmuÅŸtur. UzlaÅŸma kültürü, zaten bizim kültürümüzde de vardır” dedi. Türkiye’nin Aralık ayında çevre alanında müzakerelere baÅŸlayacağını açıklayan Bakan BAÄžIÅž, “Bu konuda 1500 sayfalık bir rapor hazırladık. Çevre konusu oldukça önemli bir fasıl. Türk insanı daha temiz bir hava, daha temiz bu suya kavuÅŸacak” dedi. AB’de önemli olanın birey olduÄŸunu söyleyen Bakan BAÄžIÅž, Türkiye’nin aslında bir anlama özüne döndüğünü ifade etti. AB İlerleme Raporu’ndaki basın özgürlüğü konusu ve bir medya kuruluÅŸuna verilen vergi cezasına iliÅŸkin deÄŸerlendirmelerde de bulunan Bakan BAÄžIÅž, “ 2002’den bu yana basın özgürlünü kısıtlayan hiçbir kanun TBMM’den geçmemiÅŸtir. Tam tersine kanunlar geçmiÅŸtir. Ama Türkiye’de hiçbir sektörün de vergi muafiyeti yoktur. Bu iÅŸin muhatabı Maliye Bakanlığı’dır. UzlaÅŸma imkanı vardır. EÄŸer Maliye Bakanlığı ile muhatap olunmak istenirse olunabilir. İstenmez ise, Türk yargısı vardır. Ve Türk yargısının bağımsızlığını herkes kabul etmektedir. Daha önce de medya iÅŸi ile uÄŸraÅŸanlar aynı durum ile karşı karşıya kalmışlardır. Konu hukuk çerçevesinde deÄŸerlendirilmelidir. Bunun muhatabı Avrupa’daki kuruluÅŸlar deÄŸildir. Türk yargısıdır. Ben inanıyorum ki yargı sürecinde medya kuruluÅŸu konuyu bir an önce noktalayacak ve Türkiye’nin önünün açarak, gerçek sorunların çözümüne hep birlikte odaklanacağız” ÅŸeklinde konuÅŸtu.
Basın özgürlüğü oldukça önemli
Toplantıya panelist olarak katılan Avrupa Parlamentosu Milletvekili SPD Milletvekili Dilek KOLAT, ise Türkiye’nin tanıtım konusunda eksikliÄŸi bulunduÄŸuna dikkat çekti. Almanya’nın 2005 yılından bu yana Almanya’nın Türkiye’nin AB sürecine destek verdiÄŸini, ancak Eylül ayında yapılan seçimle birlikte, bu desteÄŸin yerini olumsuzluÄŸa bıraktığını açıkladı. AB İlerleme Raporu’nun Türkiye’nin bir aynası olduÄŸuna dikkat çeken Dilek KOLOT, “Raporda Türkiye’nin elde ettiÄŸi olumlu ve olumsuz sonuçlar yer almıştır. Ancak eksiklikler, bir engel olarak görülmemelidir” dedi. Raporda 3 ana baÅŸlığın dikkatlerini çektiÄŸini ifade eden Dilek KOLOT, “Bunlar bir medya kuruluÅŸuna yönelik açılan dava, sosyal devlet olma unsuru ve kadın erkek eÅŸitliÄŸi. Bu noktalardaki eleÅŸtirilen gerçekten de Avrupa’da endiÅŸe ile takip edilmektedir. Özellikle basın özgürlüğü konusu Avrupa’nın gündemindedir” diye konuÅŸtu.
İmtiyazlı ortaklık AB’yi söz sahibi yapmaz
Panelde konuÅŸan YeÅŸiller Partisi Milletvekili Sn. Özcan MUTLU, ise Türkiye’nin müzakerelerin baÅŸladığı 2004’ten bu yana frene basıldığına dikkat çekerek, “Avrupa Türkiye’yi böyle görüyor. Özellikle Almanya’da son seçimlerden sonra bu ülkenin desteÄŸi aleyhe dönmüştür” dedi. AB ülkelerinin Türkiye’nin imtiyazlı bir üye olmasını istediklerini de vurgulayan Özcan MUTLU, “Türkiye zaten uzun yıllardan beri imtiyazlı bir ortak konumunda. Gümrük BirliÄŸi, AB Konseyi üyesi olması, birçok Avrupa kurumlarındaki yerimiz bunun bir kanıtlarıdır. EÄŸer Avrupa dünyada sözü geçen bir konuma gelmek istiyor ise, Türkiye gibi güçlü bir ortaÄŸa ihtiyacı vardır. AB, Türkiye’yi kapıda tutmakla hiçbir alanda söz sahibi olamaz” dedi.
Kapı aşındıran değil, davet edilen ülke olmalıyız
Toplantının açılışında konuÅŸan TÜGİK Genel BaÅŸkanı Hazim SESLİ, Türkiye de dahil birçok ülkenin bir yılı aÅŸkın bir süredir ekonomik krizin etkisi altında olduÄŸunu ve her ülkenin krizin etkilerini azaltmak için çeÅŸitli önlemler aldığına dikkat çekti. Kriz süreci boyunda AB konusunda hükümetin çeÅŸitli adımlar attığını söyleyen Hazim SESLİ, ancak atılan adımların küresel krizin gölgesinde kaldığını ifade etti. Hazim SESLİ, “Türkiye için oldukça önemli gördüğümüz AB üyeliÄŸimiz, geç de olsa, gerçekleÅŸecektir. Ancak biz, Türkiye olarak Anayasamız, demokrasimiz, ekonomimiz, kültürümüz ve eÄŸitimimiz ile kendimizi öyle bir konuma getirmeliyiz ki; Avrupa BirliÄŸi’nin kapısını aşındıran deÄŸil, davet edilen bir ülke olmalıyız. Avrupa BirliÄŸi sürecini bu felsefe ile yönetebilirsek, bu alandaki baÅŸarının daha kısa sürede gerçekleÅŸeceÄŸi kanısındayız” diye konuÅŸtu. Anayasanın ve özellikle de Seçim ve Siyasi Partiler yasalarının deÄŸiÅŸmesi, Türk demokrasisinin daha üst seviyelere gelmesinin AB sürecinin daha saÄŸlıklı aşılmasına katkı saÄŸlayacağına da dikkat çeken Hazim SESLİ, “Türkiyesiz bir Avrupa BirliÄŸi, yönünü bulmakta zorlanan rehbere benzeyecektir” dedi. Açılışta konuÅŸan TÜGİK BaÅŸkan Vekili ve ESGİAD BaÅŸkanı Erdal ÅžAHBAZ ise, genç iÅŸadamları olarak sabırsız olmadıklarını belirterek, “Bu nedenle bizler taraflar arsındaki iliÅŸkide, yapıcı bir rol oynamayı ve sabırla üyelik yönünde ilerlemeyi hedefliyoruz” dedi Erdal ÅžAHBAZ, ayrıca Gümrük BirliÄŸi’nden vazgeçilmesi yönündeki yaklaşımların AB sürecine olumsuz etki yapacağını da sözlerine ekledi.
Okunma Sayýsý: 14210