Gaziantep BüyükÅŸehir Belediyesi, İsveç'in Ankara BüyükelçiliÄŸi ve İsveç İstanbul BaÅŸkonsolosluÄŸu iÅŸbirliÄŸiyle “İsveç Tarzı Sürdürülebilir Kalkınma - Türk Belediyeleri Bundan Nasıl Faydalanabilir?” “Gaziantep'in Çevre Sorunları ile Çözüm Önerileri”BüyükÅŸehir Belediyesinde düzenlenen konferansta deÄŸerlendirildi.
İsveç'in çevresel teknolojik altyapıya ilişkin birikimlerinin paylaşılmasının hedeflendiği, AB'nin çevre ile ilgili politik hedeflerinin öne çıkarıldığı ve Türkiye genelinde yedi belediyede düzenlenen konferansların sonuncusu Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde yapıldı.
Konferansın Moderatörü Dr. Caner Zanbak yaptığı açılış konuşmasında, 'Amacın çevre konusunda herhangi bir konferans düzenlemek olmadığını, İsveç Tarzının uygulanmasında Gaziantep'te öne çıkan belirgin sorunların tespiti, uygulanılabilirliliği, kimlerin nasıl yapabileceğine dair gerçekçi önerilerin tartışıldığı bir paylaşım toplantısı olduğunu' söyledi
GLOBAL DÜŞÜN YEREL DAVRAN...
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey, 'Tarihi ve modernizasyonu bir arada bulunduran Gaziantep'in böyle bir buluşmaya ev sahipliği yapmasından duyduğu memnuniyeti' belirtti. Dünyanın ortak problemlerinin başında gelen küresel ısınma ve çevre sorunlarının ele alındığı bu toplantı bizim için çok önem arz etmektedir. AB dönem başkanı olan İsveç'in çevre sorunlarına ve çevreye duyarlılığını biliyoruz. 1972 yılından bu yana oluşturdukları çevre politikalarını başarı ile sürdürmekte, örnek teşkil etmektedirler. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi olarak 1992 yılında GAP İdaresi Başkanlığında gerçekleştirdiğimiz Katı Atık Depolama Tesisi Projesi ile başladık.
İdeal, temiz bir çevreye ulaşmak için çevre sorunlarını çözmeye yönelik projeler üretmenin şart olduğunu söyleyen Güzelbey, 'Problemler başımıza gelmeden çözebilmek için işbirliği ve dayanışmanın bilimsel zeminde sürdürülmesi büyük önem arz etmektedir' dedi.
Büyükşehir Belediyesi tarafından sürdürülen tıbbi atıkların sterilizasyonu, çöpten enerji elde edilmesi çalışmalarını anlatan Güzelbey, 'Sadece bugünü değil geleceğimizi düşünerek sürdürülebilir politikalar oluşturuyoruz. Geçtiğimiz yıllarda 80 noktada uyguladığımız denetleme çalışmalarını 2008 yılında 120'ye çıkararak denetlemelerimizi sürdürüyoruz. Global Düşün Yerel Davran sözünden hareketle şehrimizde başlayan bu girişimlerin dünya çevre politikalarına katkıları olacağına inanıyorum' dedi.
TÜRKİYE, 2004’DEN İTİBAREN BM İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ ÇERÇEVE SÖZLEÅžMESİ’NE TARAF OLMUÅžTUR
İsveç İstanbul BaÅŸkonsolosu Torkel Stiernlöf, 'Global konferansların en önemlilerinden biri olduÄŸunu düşündüğüm bir konferansa yalnızca birkaç ay kaldı. Aralık ayında Kopenhag’da düzenlenecek BM İklim DeÄŸiÅŸikliÄŸi Konferansı. Yeryüzünün nüfusunun, yüzyılın ortasına geldiÄŸimizde 6 milyardan 9 milyara çıkacağı tahmin ediliyor. Bu, yıllar içinde %50 artış olacağı anlamına geliyor. Sorumlu kiÅŸiler ve liderler, boÅŸa geçirecek zamanımız olmadığının farkındalar. Kopenhag’da somut eylemler belirlenmeli ve bunlar daha sonra kesinlikle gerçekleÅŸtirilmeli.' dedi.
Türkiye, 2004’den itibaren BM İklim DeÄŸiÅŸikliÄŸi Çerçeve SözleÅŸmesi’ne taraf olmuÅŸtur diyen Torkel Stiernlöf, 'Çevreyle ilgili konulara gün be gün daha fazla ilgi gösteriliyor. Ancak, yerel ve merkezi otoritelerin aktif ve pratik politikasının desteÄŸine ihtiyacımız var. Toplu taşımadan faydalanmak ve bisiklet kullanmak kolay olmalı. Aksi takdirde, ilk tercih otomobil olacaktır. Eylem odaklı belediye baÅŸkanları ile yerel yönetimleri, iÅŸte tam bu noktada çok büyük ve olumlu bir fark yaratabilirler.
Somut ve pratik çözümleri tartışacaksınız. Aslında, uluslararası anlaÅŸmaların daha iyi havaya, daha temiz suya, daha az trafiÄŸe dönüştürüldüğü yer tam da burasıdır. Farklı sorunlar konusunda iyi çevresel çözümler bulmak için göstereceÄŸiniz çabalar, İsveç’in de kararlı bir ÅŸekilde desteklediÄŸi Türkiye’nin AB üyesi olması için atılacak yeni adımların önemli bir parçası olacaktır' diye konuÅŸtu.
'Kentlerin sürdürülebilir kalkınması, Katı atık yönetimi politikaları ve teknikleri, alternatif enerji üretimi teknikleri-güneş enerjisi, İsveç çevre politikalarının gelişimi, İsveç'ten üçlü işbirliği örnekleri-Simbiocity', başlıklarının ele alındığı konferansa; Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey, İsveç İstanbul Başkonsolosu Torkel Stiernlöf, Proje Danışmanları Rolf A.Karlson, Soren Backman, Carl Astedt, Dr.Caner Zanbak, Gaziantep Çevre ve Orman Müdürlüğü'nden Ergun Özuslu, Çevre Mühendisleri Odası Gaziantep İl Temsicisi Dilek Yılmaz, GAÜN Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Coşkun Dalgıç ve çok sayıda yetkili katıldı.
Okunma Sayýsý: 15697