. ERKEN KALKAN YOL ALIR…
01 Haziran 2009
ERKEN KALKAN YOL ALIR… KRİZDE YATIRIM YAPAN, MARKA OLUR, PAZARINI KORUR, AYAKTA KALIR…
Global krizin 2008’in ikinci yarısından itibaren ülkemizde de tüm ağırlığını hissettirip, en baÅŸta pazar daralması, istihdam kaybı ve ardından iflaslar ve iÅŸletmelerin kapanmasına kadar birçok olumluzluÄŸu neden olduÄŸu bir gerçek.
Ama bir gerçek daha var ki…bunu gören iÅŸletmeler tedbirlerini çok önceden alıp, krizden çok fazla etkilenmeden, hatta fırsatlara döndürmeyi de baÅŸardılar…çünkü krizin geleceÄŸi daha 2007 baÅŸlarında belli olmuÅŸtu…Dünyanın en büyük para oyuncusu Soros, ‘Öyle bir kriz yaÅŸayacağız ki…Ben bu güne kadar böyle bir kriz hiç görmedim’ diyerek, aslında geleceÄŸi görerek uyarıda bulunmuÅŸtu…En baÅŸta bizim hükümetimiz bile bunu göremedi…göremediÄŸi gibi krizi yönetmeyi dahi beceremedi…çok geç alınan tedbirler maalesef çok fazla iÅŸe yaramadı…kapanan iÅŸletmeler ve yüzbinlerce iÅŸsiz kalan vatandaÅŸ…
Evet…hani bizim mutlaka bir sebepten dolayı söylenmiÅŸ atasözlerimiz vardır…Erken Kalkan Yol Alır…Global olarak baÅŸlayan ve ülkemizde de ağırlığını fazlasıyla hissettiren ekonomik krizi iyi yönetenler…daha doÄŸrusu bu krizde risk alıp, riski iyi yönetenler, krizde yatırım yapan, MARKA OLUR…PAZARINI KORUR..AYAKTA KALIR…
İşte size bunları yapan Bursa’dan 3 firma…bu krizde risk alıp, yatırıma yöneldiler…bu firmaları yürekten kutluyorum…biri kıtaları aşıp Brezilya’da, diÄŸeri Çorlu, Samsun ve Gaziantepte, bir diÄŸeri Bursa’da yeni tesis yatırımı…size bu krizde risk alan Bursalı firmalardan kısa bilgiler aktaracağım…
AKTAÅž GROUP: Hava süspansiyon sistemleri ile bu sistemi oluÅŸturan parçalar ve kauçuk izolasyon malzemelerinin üretimiyle dünyadaki ilk 3 firma arasında yer alan ve 70’in üzerinde ülkeye ihracat yapan AktaÅŸ Group, Almanya ve Bulgaristan’ın ardından üçüncü yurtdışı yatırımını 19 Mayıs’ta Brezilya’da üretime açtı. Bursa’da doÄŸup büyüyen AktaÅŸ Group, bu yatırımıyla bir dünya markası olduÄŸunu böylece cümle aleme de göstermiÅŸ oldu.
AktaÅŸ Marajo SA adıyla Brezilya’nın baÅŸlıca sanayi merkezlerinden birisi ve nüfus yoÄŸunluÄŸu bakımından Güney Amerika’nın en büyük kenti olan Sao Paulo’da kurulan fabrikada, Airtech markasıyla körük üretiminin yanı sıra aynı zamanda tüm Güney Amerika ülkelerine de ihracat yapılacak. 250 bin adet / yıl kapasite ile üretimine baÅŸlayan fabrikanın açılışında konuÅŸan AktaÅŸ Group ve AktaÅŸ-Marajo SA Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Åžahap AktaÅŸ, “Bu yatırımımız, 70’in üzerinde ülkeye ihracat yapan, yıllık 1.5 milyon adetlik körük satışı, 110 milyon avro'yu geçen grup cirosu ile faaliyetine büyüyerek devam eden AktaÅŸ Group olarak bize daha da güç ve kuvvet katmaktadır” diyor.
Sektöründe her zaman öncü olan AktaÅŸ Group, baÅŸarılarla dolu 70 yılı geride bırakırken, bünyesindeki toplam 9 ÅŸirket, 25 bin metrekare kapalı alanı, 2008 yılı itibariyle 1,5 milyon adetlik körük satışı, 110 milyon avro'yu geçen grup cirosu ile faaliyetine büyüyerek devam etmektedir. Yeni yatırımlarıyla üretim kapasitesini daha da artırmayı hedefleyen AktaÅŸ Group, ürünlerinin yüzde 80’ini 70'den fazla ülkeye ihraç etmektedir.
MASACHİ… Ofis mobilyasında Masachi ismiyle Türkiye’nin markası haline gelen Artofis Mobilya A.Åž., ekonomik krizin vurduÄŸu iç piyasadaki durgunluÄŸu, ihracat baÅŸarısıyla fırsata çevirirken, kriz ortamında risk yönetimini de baÅŸarıyla uygulayarak, 2 milyon dolarlık yatırımla, yeni üretim tesislerine geçiyor. GeçtiÄŸimiz günlerde 10. kuruluÅŸ yılını da kutlayan Masachi, kalitesi ve uluslararası standartlardaki üretimi ile yurt dışında da aranılan marka konumuna geliyor. Masachi, HasanaÄŸa Organize Sanayi Bölgesi’nde 2 milyon dolara satın aldığı yeni fabrikasında üretime hazırlanıyor. Masachi’nin yeni tesisleri 5 bin 900 metrekaresi kapalı, toplam 9 bin 100 metrekareden oluÅŸuyor.
Sektörden kazandıklarını, yine sektöre ve yatırıma yönlendirerek ofis mobilya markasında, kaitesiyle kendilerine ait tasarımlarıyla farklı ve kalıcı olmayı hedeflediklerini kaydeden Masachi EÅŸ BaÅŸkanı Rıvan İşbaÅŸaran, “Ekonomik krizin böylesine ağır yaÅŸandığı bir dönemde, hedeflerimiz ve planlarımız doÄŸrultusunda yatırıma yöneldik. Masachi olarak, krizi iyi algılayıp durgunluÄŸa girmek yerine, riskleri iyi ÅŸekilde yönetip yatırıma karar verdik. HasanaÄŸa Organize Sanayi Bölgesi’nde gerçekleÅŸtirdiÄŸimiz 2 milyon dolarlık bu yatırımla, tamamen mülkiyeti bize ait olan üretim tesisine sahip olduk. Önümüzdeki Haziran ayında yeni tesislerimizde üretime devam edeceÄŸiz. Ayrıca bu yatırımla, daha fazla stoklu çalışma imkanımız olacak” diyerek yatırımlarını özetliyor.
MATLI YEM… Türk Ekonomi Bankası ve Referans Gazetesi tarafından düzenlenen “Hızlı Balık” yarışmasında sektörünün en hızlısı olan Matlı Yem, günümüz ekonomik ÅŸartlarına raÄŸmen 2009-2010 döneminde 100 milyon liralık yatırım yapacak. Matlı Yem A.Åž Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Özer Matlı, firmalarının Bursa'nın Karacabey ilçesinde 1988 yılında saatte 10 ton kapasite ile üretime baÅŸladığını söylüyor. Bugüne kadar yaptıkları yatırımlarla ülke geneline yayıldıklarını ve üretim kapasitelerini artırdıklarını ifade eden Matlı, bugün itibarıyla Karacabey'de 45 bin metre karelik alanda saatte 50 ton yem ürettiklerini anlatıyor.
Aynı ilçede saatte 5 ton kapasiteli tam yaÄŸlı soya üretimi, saatte 40 ton kapasiteli mısır üretimi yaptıklarını anlatan Özer Matlı, “3 yıl önce ilçede Matlı Hayvansal Üretim EÄŸitim ve AraÅŸtırma Merkezini hizmete soktuk. 260 adet kapasiteli büyükbaÅŸ damızlık süt sığır üretim tesisimiz sektöre önemli katkı saÄŸlıyor. Konya'da da saatte 40 ton üretim kapasiteli yem üretim tesisimiz faaliyet gösteriyor. Çanakkale Biga'da da saatte 5 ton çeltik kırma tesisimiz üretim yapıyor” diyor.
Özer Matlı, Karacabey ve Konya'daki fabrikalarında 2007 cirolarını bir önceki yıla oranla yüzde 136 oranında artırarak 175,6 milyon dolara ulaÅŸtırdıklarına deÄŸinerek, “Yem sektörünün 20 yıllık kuruluÅŸ olarak Anadolu'daki 250 ÅŸirket içinden cirosunu en çok artıran firma unvanını kazandık. 2008 yılı toplam ciromuz ise 211,7 milyon TL'ye çıktı. Referans Gazetesi ve Türk Ekonomi Bankası'nın iÅŸbirliÄŸi ile bu yıl üçüncüsü düzenlenen 'Büyük balık küçük balığı deÄŸil, hızlı balık yavaÅŸ balığı yutar...' felsefesinden yola çıkan ve bu yıl 252 firmanın baÅŸvurduÄŸu 'Hızlı Balık' yarışmasında, sektörünün en hızlı balığı olduk” ÅŸeklinde konuÅŸuyor. Türkiye'nin tarıma dayalı sanayide büyük ölçekli tesislere ihtiyaç duyduÄŸunu belirten Özer Matlı, “Yapımı tamamlanan Turgutlu'daki saatte 100 ton (günde 2 bin ton) kapasiteli yem tesisimiz Avrupa'nın en büyük yem fabrikası olacak. Bu tesis 18 milyon TL'ye mal oldu. Ülkenin ihtiyacı olan ölçekli yatırımlarımız sürecek” dedi. Matlı, Karacabey'de yumurta çiftliÄŸi, Çorlu, Samsun ve Gaziantep'te yem tesisleri kuracaklarını ifade ediyor. Çorlu'daki tesislerinin günde bin ton yem üreteceÄŸini belirtiyor. Özer Matlı, “2009-2010 yılı yatırım planımızda bunlar var. Krize raÄŸmen biz planlarımızdan, büyümemizden vazgeçmedik. Bu dönem içindeki yatırımlarımız 100 milyon TL'yi bulacak. Ülkenin ekonomik anlamda güçlenmesi yatırımlardan, büyümeden geçiyor” diye krize raÄŸmen yatırımlarını sürdürdüklerini sözlerine ekliyor. ………..
Görüldüğü gibi kriz var deyip kabuÄŸuna çekilmek yerine…. krizin yarattığı fırsatları da iyi deÄŸerlendirip, risk alıp, riski iyi yöneterek pazarda yerini daha saÄŸlamlaÅŸtırmak ve pazar payını, marka bilinirliÄŸini artırmak, piyasanın ihtiyaçlarına cevap verebilmek her ÅŸeyden de önemlisi rekabet gücünü artırmak sanırım en doÄŸru olanı…bu cesareti gösteren kuruluÅŸlarımıza ülke olarak her zaman ihtiyacımız var…
|