. OTOMOTİVCİLER TÜRKİYE’Yİ TASARIM VE AR-GE ÜSSÜ YAPMAYA KARARLI
11 Temmuz 2009
GeçtiÄŸimiz 2 Temmuz 2009 PerÅŸembe günü OETK’nın yani, Otomotiv Endüstrisi Tanıtım Komitesi’nin İstanbul Swissotel’de bir basın toplantısı yapıldı. Ulusal basına yönelik yapılan ve UludaÄŸ İhracatçı Birlikleri (UİB) ve bünyesindeki UludaÄŸ Taşıt Araçları ve Yan Sanayi İhracatçıları BirliÄŸi (UTAYSİB) önderliÄŸinde gerçekleÅŸtirilen bu toplantıya katılma imkanı buldum. Toplantıda, UTAYSİB BaÅŸkanı Ferit Sünneli ve OETK BaÅŸkanı Cengiz Kabatepe, global olarak tüm dünyada yaÅŸanan ve ülkemizi de derinden etkileyen, üstüne üstlük krizden en fazla etkilenen otomotiv sektörünü temsilen orada sektörlerini heyecanla anlattılar.
Gerek UTAYSİB BaÅŸkanı Ferit Sünneli gerekse, OETK BaÅŸkanı Cengiz Kabatepe otomotiv sektörünün son 2 yılda nerden nereye geldiÄŸini, otomotiv sektörünün nasıl Türkiye’nin ihracatında ve üretiminde nasıl lokomotif haline geldiÄŸini ortaya koydukları rakamlarla anlattılar.
Hatta baÅŸkanlar, sektörün her geçen yıl azalan ithal girdi maliyetleri sayesinde 2007 yılında 3,5 milyar, 2008 yılında ise 5,5 milyar dolar dış ticaret fazlası vererek, Türkiye’nin cari açığının aÅŸağıya çekilmesinde çok önemli katkılarda saÄŸladıklarını ifade ettiler. Ben, burada sektörün üretim ve ihracat rakamlarına deÄŸinmeyeceÄŸim, haberini zaten sitemizde geniÅŸ ÅŸekilde okudunuz. Benim burada vurgulamak istediÄŸim, her iki baÅŸkanında hararetle Türkiye’yi otomotiv endüstrisinin merkezi haline getirmek için nasıl çabaladıkları ve heyecan içinde olduklarıdır.
YaÅŸanan ağır krize raÄŸmen, kabuklarına çekilmeyip Türk otomotiv sektörünü Avrupa’nın ve hatta dünyanın bir “tasarım” ve “Ar-Ge” merkezi haline getirebilmek için nasıl canla baÅŸla çalıştıklarıdır.
OETK BaÅŸkanı Cengiz Kabatepe, “Biz kendi iÅŸ segmentlerinde dünyanın en baÅŸarılı endüstrilerinden birisiyiz” diyor. Türkiye’deki otomotiv fabrikalarının gerek ana gerekse, yan sanayi, küresel markaların en iyi, en kaliteli ve en verimli fabrikaları olduÄŸunu vurguluyor Cengiz Kabatepe. “Bir ürünün Türkiye’de üretilmiÅŸ olması bazı ülkelerde satış vaadi olarak kullanılmakta ve satın alma sebebi olmaktadır. Bu son derece önemli, övünülecek ve bu iÅŸte bizim nereye geldiÄŸimizi gösterecek bir ÅŸeydir” diyen Kabatepe sektörün nerelere geldiÄŸini de açıkça gösteriyor.
“Sektör olarak son derece baÅŸarılı bir yan sanayiye sahibiz ve yan sanayimiz son 10 yılda inÅŸa ettiÄŸi yetenekler toplamı ile en katma deÄŸerli segmentlerin tedarikçisi konumundadır” diye konuÅŸan OETK BaÅŸkanı Kabatepe, sözlerini şöyle sürdürüyor: “Hep beraber İstanbul’u bir dünya kenti haline getirmeye çalışıyoruz. Bazen finans, bazen kongre ve fuarlar kenti bazen de kültür ve turizm merkezi haline getirmek önerilir İstanbul için. Bizim de gerçekçi, uygulanabilir bir önerimiz var. Gelin İstanbul’u ve diÄŸer birçok kentimizi dünya ölçeÄŸinde bir tasarım cenneti haline gelebilecek teÅŸviklerle donatalım. Otomotiv, moda, ilaç ve saÄŸlık gereçleri ve elektronik eÅŸya endüstrileri için dünya Tasarım ve Ar-Ge endüstrisinin yeni üssü Türkiye olsun. Biz inanıyoruz ki, tasarım ve Ar-Ge Türkiye’ye yalnızca para deÄŸil aynı zamanda çok güçlü bir kültürel iklim getirir”
Görüyorsunuz OETK BaÅŸkanı Cengiz Kabatepe’nin heyecanını…..
UTAYSİB BaÅŸkanı Ferit Sünneli ise, otomotiv endüstrisi için dünya çapında yeni fırsatlar doÄŸduÄŸunu vurguluyor. Dünya otomotiv endüstrisinin en önemli rekabet gücü tüketiciler için yenilikçi ürünler geliÅŸtirebilme ve bunu uygun maliyetlerle üretebilme yeteneÄŸi haline geldiÄŸini ifade eden Ferit Sünneli ekliyor, “Türkiye bu anlamda son derece ÅŸanslı bir yerde durmaktadır. Türkiye otomotiv endüstrimiz tasarım dâhil anahtar teslimi araç üretimine taliptir. Bu iÅŸi hafif ticari araçlar kategorisinde Ford’un Connect ve Mini Cargo modellerinde yaptık ve son derece baÅŸarılı olduk. Neden binek araç segmetlerinde de yapmayalım?” Yani, yaÅŸanan ağır krize raÄŸmen, biz heyecanımızı yitirmedik ve önümüze çıkan fırsatları en iyi ÅŸekilde deÄŸerlendirmek için durmuyoruz diyor Ferit Sünneli.
Küresel endüstrinin, Ar-Ge ve tasarım maliyetleri nedeniyle önemli ölçüde kâr kaybetmekte olduÄŸunu, düşen kâr oranları açısından bakıldığında endüstrinin bunu uzun süre tolere etmesinin zor gözüktüğüne vurgu yapan UTAYSİB BaÅŸkanı Ferit Sünneli, bu durumun Türkiye’nin dünyanın önemli Ar-Ge ve tasarım üslerinden birisi olarak konumlanmasını saÄŸlayabilecek büyük bir fırsat olduÄŸuna dikkati çekiyor. Sünneli, “bu fırsatı devlet-özel sektör iÅŸbirliÄŸi ile önümüzdeki 15 yıl içinde yılda 100 milyar dolara yakın bir büyüklüğe çevirmemiz olasıdır. Niçin yapmayalım?” diye heyecanını dile getiriyor.
Benim toplantıdan edindiÄŸim izlenim, sektörlerini temsilen oraya gelen baÅŸkanların ne kadar kararlı ve bir o kadarda tamamen baÅŸarıya odaklandıklarıdır. Tek istedikleri bu konuda devletin de gereken desteÄŸi kendilerine vermeleri. Evet, otomotiv sektörü Türkiye’nin üretim ve ihracat baÅŸarısında çok kısa sayılacak sürede çok hızlı yol aldı. Åžimdi önünde büyük fırsat var. Her kriz fırsatlarıyla birlikte gelir. DoÄŸru. Türk otomotiv sektörü hızla dünyanın önde gelen merkezi haline geliyor…Yapılacak tek ÅŸey yoldaki engelleri süratle ortadan kaldırmak, sektörün vites küçültmeden yoluna devam etmesini saÄŸlamak…
|