. ÜRETİRKEN ÇEVREYE DE SAHİP ÇIKIP KORUYORLAR
01 Aðustos 2009
Bursa’da 2001 yılında, Nilüfer Sanayici ve İşadamları DerneÄŸi (NİLSİAD) tarafından kurulan Türkiye’nin ilk özel OSB’si olan Nilüfer Organize Sanayi Bölgesi (NOSAB) çevreye ve çevre sorunlarına karşıda, son derece duyarlı hareket ediyor.
SanayileÅŸmenin 1990’lı yıllarda baÅŸladığı NOSAB’ta, o zamanlar engebeli ve toprak patika gibi yollarıyla uzun süre mücadele ederek üretim için çabalayan bölge sanayicileri, nerden nereye geldiklerini unutmamışlar. Üretirken de çevreyi ve çevre sorunlarını düşünüp, gelecek nesillere daha temiz bir yaÅŸam alanları bırakmak içinde bütün gayretleri ile çalışarak bu konuda da dikkatleri üzerine topluyor. Bugün için NOSAB, birçok yatırımcının yer bulabilmek için uÄŸraÅŸtığı son derece düzenli ve yemyeÅŸil bir OSB konumunda.
NOSAB çevreye verdiÄŸi önemi, temelini atıp faaliyete geçirdiÄŸi Ortak Endüstriyel Arıtma Tesisi ile gösterdi. 20 Temmuz 2006’da temeli atılan tesis, 2,5 milyon avroluk bir yatırımla 8 ay gibi kısa sürede bitirilip, Nisan 2007 sonu itibariyle arıtma iÅŸlemine baÅŸladı. NOSAB endüstriyel kimyasal arıtma tesisi yatırımı, iÅŸlevi açısından Türkiye’de bir “ilk” olma özelliÄŸini de taşıyor.
Bursa ve Türkiye ihracatında önemli bir pay sahibi olan NOSAB’ta halen 250 civarında firma faaliyetlerini sürdürüyor. Otomotiv ve tekstil sektörünün ağırlıkta olduÄŸu NOSAB’ da birçok firmanın da yatırım çalışmaları bulunuyor. Türkiye’nin en hızlı büyüyen, tüm altyapı yatırımlarını kendi imkanları ile gerçekleÅŸtiren NOSAB, çevre kirliliÄŸine karşı olan görevini de Ortak Arıtma Tesisi projesi ile yerine getirmiÅŸ oldu. Bununla da yetinmeyen NOSAB Bursa’nın Nilüfer ilçesinde birde kendi adını taşıyan İlköğretim Okulu yaptırıp, Milli EÄŸitime verdi.
Bu süreçten sonra, çevre sorunları atıklar konusuna çok daha fazla önem vermeye baÅŸlayan Nilüfer Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü (NOSAB), yaklaşık 3 ay süren bir çalışma sonucu, Nilüfer ilçesindeki 46 ilköğretim okulunda çevre sorunlarını ve atıkların nasıl bertaraf edildiÄŸini anlattı. NOSAB, bu konuda hazırlattığı 30 bin adet broşürü de ilköğretim öğrencilerine dağıtarak hem çevre sorunlarına deÄŸindi hem de, NOSAB Atık YönetmeliÄŸi’nin iÅŸleyiÅŸi hakkında yapılan çalışmalara yer verdi.
NOSAB Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Yalçın Aras, “Gelecek neslimizin, söz konusu çevre sorunlarından etkilenmemesi için; atık suların arıtma tesislerinde arıtılması ve arıtılan suyun sulama yada kullanma suyu olarak tekrar kullanımı, geri dönüşümü mümkün olan katı atıkların ayrı toplanarak ekonomiye kazandırılması, tehlikeli atıkların bertarafı, hava emisyonlarının uygun parametrelerde olması konularında günümüzde gerekli tedbirlerin acilen alınması ile öncelikle her bireyin çevre konularında bilinçlenmesi NOSAB sanayicilerince önemli görülmektedir. Bu nedenle, okullarımızda çocuklarımıza çevre konuları detaylarıyla aktarılmalı, saÄŸlıklı bireylerin yetiÅŸmesi için temiz hava ve temiz çevrenin önemi vurgulanmalıdır” diyor.
Yalçın Aras’ın burada üzerine basarak vurguladığı, “gelecek nesiller” yani çocuklar, çocuklarımız. Her geçen gün kirlenen dengelerin alt üst olduÄŸu, mevsimlerin bile özelliklerini kaybetmeye baÅŸladığı dönemde, ÅŸimdiden hem de geç kalınmadan neler yapmak gerektiÄŸine dikkat çekiyor Yalçın Aras.
Global çevre sorunlarından en önemlilerinin başında küresel ısınma, ozon takasının tahribi, su kaynaklarının azalması, hızlı nüfus artışı ve atıkların geldiÄŸine dikkat çeken NOSAB BaÅŸkanı Yalçın Aras, “Bizler, geleceÄŸimizi teslim edeceÄŸimiz çocuklarımız için üzerimize düşen tüm sorumlulukları yerine getirmek ve temiz bir dünya bırakmak zorundayız” diyerek, tüm sanayicilerin üretim yaparken, azami ölçüde de çevreye önem vermelerinin altını çiziyor.
Evet, yarın çok geç olmadan, bugünden yapılabilecek ne varsa temiz bir dünya, nefes alınıp verilecek bir çevre için, geleceğimiz için, herkesin üzerine düşen sorumluğu getirmesi şart.
Artık, ne kışımız kış, ne yazımız yaz, ne baharımız bahar gibi geçmiyor. Hatırlıyorum 1970’li yıllarda her mevsimin nasıl geçeceÄŸi aÅŸağı yukarı belli idi. Bursa’nın merkezine bile kışın en az 50 - 60 cm. kar yaÄŸardı. GençliÄŸimizin o 70’li yıllarında baÅŸlayan hızlı sanayileÅŸme bir o kadar da hızlı ÅŸekilde çevreyi, doÄŸayı ve dengeleri alt üst etti.
Gelecek nesillerimizin; Kar nedir? Nasıl yaÄŸardı, yaz nasıl olurdu, bahar neydi dememelerini istiyorsak, hem de çok hızlı ÅŸekilde bozduÄŸumuz dünyamızı yine çok hızlı ÅŸekilde çocuklarımıza tertemiz bırakmak zorundayız…
20 küsur yıldır tanıdığım ve gerçekten NOSAB’ı hem de devletten tek kuruÅŸ katkı almadan, tamamen bölge sanayicilerinin katkılarıyla Türkiye’nin yaÅŸanabilir “örnek” bir OSB’si haline getiren Yalçın Aras’ı tebrik ediyorum.. |