. UİB İHRACATI 4 YILDA YÜZDE 73 ARTTI…
24 Aðustos 2009
UİB İHRACATI 4 YILDA YÜZDE 73 ARTTI… EN BÜYÜK ETKEN BAÅžKANLARININ GERÇEKTEN “BİRLİK” İÇİNDE OLMASI…
UludaÄŸ İhracatçı Birlikleri (UİB), İstanbul Maden ve Mateller İhracatçı Birlikleri’nin (İMMİB) ardından, Türkiye’nin en fazla ihracat gerçekleÅŸtiren ikinci birlik olarak yerini alıyor.
2005 yılından bu yana ihracat rakamlarını her yıl düzenli ÅŸekilde ortaya konan hedefler doÄŸrultusunda artıran UİB, 2005 yılında 14 milyar 497 milyon dolar olan ihracatını 2006’da 17 milyar 112 milyon, 2007’de 22 milyar 277 milyon ve 2008 yılında 25 milyar 110 milyon dolara çıkarmış. Yani UİB, 2008 yılında 127 milyar 498 milyon dolar olan Türkiye toplam ihracatının yüzde 18’ni tek başına gerçekleÅŸtiren bir birlik olmuÅŸtur.
Uludağ İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği bünyesinde; Uludağ Taşıt Araçları ve Yan Sanayi İhracatçı Birlikleri, Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği, Uludağ Hazır Giyim Konfeksiyon İhracatçıları Birliği, Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği ve Uludağ Meyve Sebze Mamülleri İhracatçı Birliği olarak 5 ayrı ihracatçı birlik yer almaktadır.
Ancak, benim gördüğüm UİB bünyesinde yer alan ve konuları birbirinden farklı olmasına karşın, her birlik baÅŸkanının ve birliÄŸin tam bir uyum içinde sürekli birbiriyle bilgi alışveriÅŸi yapan gerektiÄŸinde birlikte hareket edebilen baÅŸkanlara sahip olmalarıdır. Yani UİB’de baÅŸkanlar tam bir uyum içinde, sektörleri için, ülkemiz için, ihracatın daha fazla artması için canla baÅŸla çalışmaktadırlar.
UludaÄŸ Taşıt Araçları ve Yan Sanayi İhracatçı Birlikleri (UTAYSİB) ve aynı zamanda UİB BaÅŸkanlar Kurulu BaÅŸkanı olan Ferit Sünneli, kendi sektörü olan otomotiv için bir ÅŸeyler yapabilme uÄŸruna adeta çırpınıyor. Sünneli, 2008 yılında aylık ortala 2.5 milyar dolar seviyelerine çıkan ihracatlarının global kriz nedeniyle aylık 1.5 milyar dolar seviyelerine inmesinden dolayı oldukça rahatsız ve yerinde duramıyor. Sektörü için, saÄŸlanan istihdam, yapılan yatırımlar ve sektörün uzun vadeli hedefleri için. Gördüğüm kadarıyla da baÅŸkanın durmaya hiç mi hiç niyeti yok…
UludaÄŸ Tekstil İhracatçıları BirliÄŸi BaÅŸkanı (UTİB) BaÅŸkanı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi BaÅŸkan Yardımcısı olan İbrahim Burkay’da sektörü için dur durak bilmeyen, nereye ihracat konusu varsa hiç düşünmeden koÅŸarak giden genç ve dinamik bir baÅŸkanı. İbrahim Burkay, bununla da yetinmemiÅŸ ev tekstili ihracatçılarını milli bir mücadele için Turkısh Deco Team altında birlik oluÅŸturulmasında ön ayak olmuÅŸ, adeta ev tekstilinde ihracatçı vurucu timler oluÅŸmasına çabalamıştır. Bunu da baÅŸaran İbrahim Burkay, girilmeyen pazar kalmaması ve Türk Ev Tekstili’nin hedef pazarlar içinde mutlaka yer alması için dur durak bilmeden koÅŸturuyor.
UludaÄŸ Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları (UHKİB) BaÅŸkanı Åženol Åžankaya’da sektörün ihracatını artırılması için yerinde duramayan bir baÅŸkan, Öyle ki, Åženol Åžankaya’yı bazen yerinde bulmak bile mümkün deÄŸil. Dünya’nın önde gelen markalarına üretim gerçekleÅŸtiren, kendi markaları dünyanın birçok ülkesine ihracat yapan bir birliÄŸin baÅŸkanı olarak Åženol Åžankaya, heyecanla görevini yapmaya çabalayan bir baÅŸkan.
UludaÄŸ Meyve Sebze Mamülleri İhracatçı Birlikleri (UMSMİB) BaÅŸkanı Orhan GençoÄŸlu’da sektörü için adeta kurtuluÅŸ savaşı veren bir birlik baÅŸkanı. Tarımla uÄŸraÅŸan Türk çiftçisini ve köylüsünü korumaya çalışan, onların bin bir emekle ürettikleri sebze ve meyvenin daha çok katma deÄŸerle ihraç edilmesi için çabalayan bir baÅŸkan Orhan GençoÄŸlu. Ayrıca, köylüye ve çiftçiye daha çok destek verilip daha ucuza üretimin saÄŸlanması için hükümete önerilerde bulunan, dağınık ve küçük toprakların mutlaka birleÅŸtirilip daha yüksek oranlarda kaliteli üretim yapılması için mücadele veren bir baÅŸkan olarak sektörüne sahip çıkıyor Orhan GençoÄŸlu.
UludaÄŸ YaÅŸ Meyve Sebze İhracatçıları BirliÄŸi (UYMSİB) BaÅŸkanı Dr. Salih Çalı’da, tarımla uÄŸraÅŸan çiftçi ve köylü için o ÅŸehir senin, bu ÅŸehir benim misali kapı kapı dolaÅŸan bir baÅŸkan. Kaliteli meyve sebze yetiÅŸtirilmesi için köylüye çiftçiye ürünün nasıl ve hangi ÅŸartlarda nasıl yetiÅŸtirilmesi ve ilaçlanması veya ürünlerin ilaçlardan korunması konusunda bile bilgiler aktaran bir baÅŸkan Salih Çalı. Yani temsil ettiÄŸi ihracatçılar için bir nefer gibi çalışan bir baÅŸkan.
Görüldüğü üzere her birliÄŸin baÅŸkanı kendi sektörü için canla baÅŸla çalışıyor. Sektörünün daha fazla nasıl ihracat olanaklarını artırırım düşüncesiyle var güçleri ile çalışan, ülkeme nasıl daha fazla döviz kazandırırım düşüncesiyle mücadele eden “MahÅŸerin BeÅŸ Atlısı” olarak görüyorum ben onları..
İşte bundan dolayıdır ki, UİB kanalıyla Bursa’dan yapılan ihracat bu kadar artmıştır. Sıkı durun bu baÅŸkanlar kanalıyla Bursa’dan kaç ülkeye ihracat yapılıyor biliyor musunuz…tam 190 ülkeye…evet yanlış okumadınız Bursa’dan tam 190 ülkeye ihracat yapılıyor…gidilmedik ülke çalmadık kapı bırakmıyorlar…
Sizi bilmem ama, ben;
UTAYSİB BaÅŸkanı Ferit Sünneli’nin baÅŸkanlar kurulu baÅŸkanlığını yaptığı bu “MahÅŸerin BeÅŸ Atlısı” nı her ÅŸeyden önce ülkeleri için yaptıklarından dolayı tebrik ediyorum. Çok güzel ve örnek alınması gereken bir birliktelik ile UİB’i uçurdular….
|